Naše mála jablůňka na společné zahradě začala plodit jablíčka a nám se v hlavě zplodil nápad, co takhle si z nich něco upéct. A co vás prvního napadne, když se řekne „jablko“ kromě jablka v županu? No přece pravý a nefalšovaný poctivý štrůdl nebo – li hezky česky jablečný závin😊. Hned na druhý den jsme nelenili, vyrazili do obchodu, nakoupili listová těsta, skořicový cukr a čarování v kuchyni mohlo začít. Nejkrásnější na tomhle pečení je ta úžasná jednoduchost, ale zároveň preciznost, které se uživatelé zvýšené péče zhostili nad rámec našeho očekávání. Strouhání jablek šlo většině uživatelů skvěle, pak už jen smíchat se skořicí a cukrem, naplnit plát těsta, pevně zabalit a mašlovačkou obratně nanést rozšlehané vejce. U samotného pečení nemohla chybět malá ochutnávka jablíček i jablečné šťávy a jak to tak bývá, někomu šmakovalo, někdo se tvářil kysele, ale statečně ochutnali všichni – i zarytí odpůrci syrového ovoce a zeleniny 😊.  Byl to výkon a všem kuchtíkům patří velká pochvala. Závin se povedl, vypadal a voněl znamenitě a podle blažených výrazů a spokojeného mlaskání všech konzumujících tak i chutnal. Už se těšíme, co dalšího sklidíme na naší parádní zahradě.

Zuzana Opělová, OZP